Error get alias5 sugestii pentru a reduce utilizarea pasivă, neproductivă a gadget-urilorUnii părinți sunt îngrijorați că dispozitivele mobile moderne le distruge copilăria odraslelor lor. În unele cazuri s-ar putea să fie adevărat. La impact A&C avem o abordare diferită, încercăm să găsim căi prin care tehnologiile ar putea dezvolta creativitatea copiilor și ar putea contribui la viitorul copiilor în era digitală.

Tehnologiile pot fi utilizate diferit. Există aspecte diferite în folosirea gadget-urilor, care ar putea avea un impact negativ asupra comportamentului, dezvoltării sociale și gradului de implicare și participare a copiilor noștri.

După perioade îndelungate în fața ecranelor dispozitivelor mobile, deseori, copiii noștri încep să semene cu niște zombi, și tot se simt atrași de această activitate ca albinele la miere. Faptul că le permitem să folosească gadget-urile pasiv nu-i ajută să dobândească abilități reale de folosire a tehnologiei, atât de importante în era digital.

Alăturați-vă paginii noastre impact A&C.

În continuare, vă propunem 5 căi de a gestiona utilizarea pasivă a tehnologiilor în familie. Este foarte important să înțelegem diferența dintre consumul pasiv și utilizarea creativă a gadget-urilor. În calitate de părinți, ar trebui să facem tot ca această experiență să fie una pozitivă, creativă pentru copiii noștri și să contribuie la buna dezvoltare a acestora.
O "stație de încărcare" la parter
Organizați "stație de încărcare" pentru toate device-urile familiei, în spațiul din sufragerie, hol sau bucătărie. Astfel veți reuși să deconectați toate gadget-urile înainte de culcare și veți scăpa de capcana "hoinărelilor" în neștire pe rețelele sociale, deci aveți șansa de a avea un somn mai bun.

Existența unei "stații de încărcare" înseamnă și faptul că, pentru a putea folosi gadget-ul preferat, persoana trebuie să se ridice din pat și să-l ia. De menționat, că asemenea comportamente sunt mai ușor de dezvoltat la copii de vârste mai fragede, părinții având posibilitatea să-I asiste pe copil în formarea unor obiceiuri sănătoase în ce privește momentul deconectării device-ului favorit.

Tratați folosirea gadget-urilor ca pe o activitate în sine
Copiii adoră să privească tot felul de "prostii" online, video-uri de prezentare de produs, în care produsele sunt scoase din ambalaj și demonstrate, să-i urmărească pe alții jucând sau să joace singuri jocuri repetitive, fără prea mult sens. Nu e nimic în neregulă cu asta, însă nu e deloc sănătos ca odraslele noastre să se angajeze în asemenea activități tot timpul. Copiii, antrenați perioade îndelungate în folosirea pasivă a gadget-urilor, deseori, când sunt distrași sau "deranjați", se transformă în mici monștri, astfel că au nevoie să alerge vreo două cercuri în jurul casei sau să se joace un pic prin grădină pentru a reveni la normal ;)).

Astfel, este absolut ok să le oferim copiilor noștri plăcerea de utilizare pasivă a gadget-ului, însă este vital să limităm timpul pe care-l petrec în aceste activități pasive. Alegeți soluția optimă pentru familia Dvs. stabiliți o limită de timp și respectați regula cu strictețe.

Asistentul virtual de tipul Alexa, (sau, de ex. un egg timer) vă poate ajuta să setați timpul.

Manifestați implicare & discutați despre conținuturile digitale consumate
În cazul în care copilul petrece mult timp în mediile virtuale, fie că citește, navighează pe diverse site-uri, îl pasionează jocurile, sau se uită la spot-uri video, faceți-vă timp pentru a discuta cele văzute. S-ar putea ca ei să învețe online despre ceva ce-i pasionează cu adevărat, sau preiau idei noi pentru următorul Minecraft de la un Youtuber cunoscut.

Manifestați interes față de ceea ce consultă și urmăresc fiul sau fiica Dvs. online. Acest lucru vă va permite să vă liniștiți, înțelegând că ceea ce vede copilul pe net nu e nociv, sau vă va oferi o ocazie să discutați opțiunile și alegerile lui, dacă este cazul. Faceți-vă o obișnuință în a-i verifica și a vă "conecta" cu ei în mod regulat.

Luați o pauză. Organizați zile / activități / interese fără gadget-uri
Este bine să luăm o pauză de la consumul continuu a conținuturilor digitale. Încercați să nu utilizați dispozitivele mobile în timpul mesei și să le lăsați la stația de încărcare noaptea.

Găsiți o activitate pe care vă place să o practicați împreună, în familie, care să nu presupună dispozitive mobile, cum ar fi o plimbare în pădure, cu bicicleta sau lucru manual, în cadrul căruia să confecționați ceva drăguț. Încurajați copiii să dezvolte interese și hobby-uri ce nu implică utilizarea de gadget-uri. Anunțați ziua sau chiar weekend-uri întregi fără dispozitive digitale.

Fii TU însuți un exemplu demn de urmat
Și eu, uneori, nutresc sentimente amestecate, ba chiar contradictorii față de tehnologii. Mă pierd, adesea în lumea virtuală și, fără să-mi dau seama, trec 30 de minute. Pentru a-ți pune telefonul deoparte și a fi prezent aici și acum e nevoie de o decizie conștientă. Cred că mulți adulți abia încep să realizeze adevăratul impact al consumului continuu de conținut digital asupra vieții noastre.

Nu trebuie să uită însă, copiii noștri ne privesc mereu și învață de la noi. Inclusiv în ceea ce ține de utilizarea dispozitivelor mobile. Ce vede copilul? Își urmărește părinții navigând în permanență pe pagini de internet, pironiți în ecranul dispozitivului mobil? Odraslele Dvs. percep gadget-urile ca instrumente pentru muncă sau ca un motiv al părinților să nu-și petreacă timpul cu ei?

Ca părinți, cu toții ne dorim ca fiul sau fiica noastră să dezvolte o relație pozitivă și sănătoasă cu tehnologiile. Însă, reușim oare să arătăm un bun exemplu în acest sens?

Copiii Dvs. petrec mult timp, consumând conținuturi media digitale? Cum gestionați timpul copilului petrecut online? Aveți anumite sugestii sau soluții eficiente pe care ați vrea să le împărtășiți cu alți părinți? Alăturați-vă paginii noastre impact A&C pentru a discuta împreună problemele și a celebra avantajele parenting-ului în era digitală.
+40728 811 154
bistrita@impactacademiesro.com